Дослідження систем повторного використання тепла від систем кондиціонування та охолодження у електромобілях - Фурсов, Олексій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи: розробка концепції та математичної моделі системи утилізації тепла, яка забезпечить підвищення енергоефективності електромобілів шляхом зменшення теплових втрат, оптимізації енергоспоживання та збільшення запасу ходу транспортного засобу. Об’єкт дослідження: процес повторного використання тепла, яке виділяється системами кондиціонування та охолодження в електромобілях. Предмет дослідження: методи та технічні рішення для розробки і впровадження систем утилізації тепла, спрямованих на підвищення енергоефективності електромобілів. У роботі проведено аналіз сучасного стану технологій утилізації тепла, розроблено концепцію модульної системи для інтеграції теплових насосів і акумуляторів, виконано моделювання та оцінку ефективності системи, а також розглянуто питання охорони праці та виконано техніко-економічну оцінку. Результати роботи можуть бути використані при розробці електромобілів для зниження витрат на енергоспоживання та збільшення їх енергоефективності.
Keywords: утилізація тепла; математичне моделювання; електромобіль; енергоефективність; теплові насоси; акумулятори