Вдосконалення технологічного процеса скрепера через використання ковша з двофазною системою заповнення - Меруахі, Алаа (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – застосування ковша з двохстадійним режимом заповненням. Мета роботи – підвищення ефективності навантажувача за рахунок застосування поворотної каретки. Метод дослідження – аналітично–графічний. Розглядається процес створення робочого обладнання збільшеної продуктивності. Визначено раціональні параметри донної частини глибокої передньої заслінки адаптивного типу та експериментальне визначення опору ґрунту копанню при двох стадійному режимі заповнення ковша, та співставлення отриманих результатів з теоретичними. У роботі обґрунтовані розрахункові схеми взаємодії з ґрунтом робочого обладнання, виведені рівняння, що характеризують цей процес. Крім того у роботі розроблена математична модель, що описує процес занурення, копання і переміщення ґрунту, що дозволило одержати вичерпне представлення про процес копання ґрунту робочим обладнанням. Наведені обґрунтування пристрою поворотного робочого обладнання, а також зроблені розрахунки: технологічні, силовий, тяговий.
Keywords: навантажувач; робоче обладнання; поворотний шарнір; механізм; ефективність