Аналіз гідромеханічної та роботизованої автоматичної трансмісії з точки зору енергоефективності - Аршинніков, Богдан Вячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гідромеханічна і роботизована автоматична трансмісія легкового автомобіля. Мета роботи – аналіз гідромеханічної та роботизованої автоматичних трансмісій з точки зору енергоефективності і отримання відповідних висновків у результаті аналізу. Методи дослідження – аналітичні, емпіричні, теоретичні. На основі проведеного дослідження сформульовано висновки щодо доцільності застосування розглянутих типів трансмісій для різних видів транспортних засобів. Для легкових автомобілів малого та середнього класу з двигунами невеликої потужності, що експлуатуються переважно в місті та на трасі в спокійному режимі, найбільш ефективним рішенням є роботизована трансмісія з сухим подвійним зчепленням, яка забезпечує максимальну економію пального. Для легкових автомобілів преміум-класу, кросоверів та позашляховиків, де пріоритетом є комфорт, надійність та передача високого крутного моменту, оптимальним вибором залишається сучасна багатоступенева гідромеханічна трансмісія.
Keywords: гідромеханічна автоматична трансмісія; роботизована автоматична трансмісія; енергоефективність трансмісії; аналіз енергоефективності; параметричне порівняння