Підвищення ефективності роботи навантажувача - Коваль, Костянтин Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – Робоче обладнання колісного навантажувача потужністю 125 кВт. Мета роботи – розрахунок і модернізація додаткового робочого обладнання. Предмет дослідження – механізм робочого обладнання навантажувача. Методи дослідження: вивчення та аналіз літературних джерел. Використання тривимірного моделювання та розрахункових методик. Навантажувач призначений для виконання землерийно-транспортних і навантажувально-розвантажувальних робіт з ґрунтом, сипучими і кусковими матеріалами. Вантажне устаткування вмонтовується на тракторах і спеціальних машин. Збільшення потужності і робочих зусиль цих машин розширена область їх застосування. Зараз вони успішно використовуються для розробки з завантаженням в транспорт слабо зв'язних ґрунтів без крупних кам'яних включень. Тому деякі типи однокошових навантажувачів можна віднести до машин для землерийних робот. Завдяки простоті і надійності, одноковшеві навантажувачі широко застосовуються для всіх видів робіт по здобичі і переробці сипких і кущових матеріалів, при вантаженні піску, гравію, щебеню і др. матеріалів в транспортні машини, укладанню матеріалів в штабель і перевантаженню їх з штабелю в транспортні машини, конвеєри або бункери.
Keywords: навантажувач; модернізація; робоче обладнання