Підвищення антифрикційних властивостей втулок шатуна ДВЗ - Ларцев, Сергій Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Актуальним є створення й дослідження виливків з олов’янистих бронз із підвищеними міцностними й триботехнічними властивостями, отриманих за рахунок зміни швидкостей охолодження при кристалізації. Було встановлено, що з підвищенням швидкості охолодження з 10 до 158 град/с твердість збільшується з 80 НВ до 107 НВ, межа міцності зростає в 1, 5 рази ( від 181 до 264 МПа), значення ударної в’язкості падає з 46,4 до 36,4 Дж/см2. Залежність циклічної довговічності й коефіцієнта тертя від швидкості охолодження носити складний характер. Максимальною циклічною довговічністю (більш 30000 циклів) малі зразки, отримані зі швидкістю охолодження 43 град/с. Найменший коефіцієнт тертя (0,02–0,027) відповідав швидкостям охолодження 158 град/с і 45 град/с.
Keywords: олов’яниста бронза; втулка; шатун; евтектоід; кристалізація; триботехничні властивості