Визначення параметрів і перспектив альтернативних джерел енергії для використання на автомобілі - Барило, Макар Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – система керування двигуном сучасного автомобіля (елементи ECU, датчики, актуатори, роз'єм OBD-II). Предмет дослідження - методи та засоби оцінки технічного стану компонентів системи керування двигуном. Мета роботи – розробити інноваційну технологію оцінки технічного стану елементів системи керування двигуном, яка дозволятиме проводити діагностику без розбирання агрегатів у польових умовах. Для вирішення поставленого завдання та досягнення визначеної мети необхідно: провести аналіз конструктивних особливостей та функціонування системи керування двигуном; розглянути існуючі методики діагностики елементів системи керування двигуном; дослідити наявні можливості та розробити удосконалену технологію оцінки технічного стану системи керування двигуном; розробити відповідний алгоритм діагностування; провести апробацію технології та здійснити аналіз результатів. Використані методи дослідження охоплюють як теоретичні підходи для аналізу існуючої інформації, так і емпіричні методи для проведення експериментальних перевірок та підтвердження гіпотез, а також методи математичної обробки та моделювання. У роботі проведено огляд літературних джерел та нормативної документації щодо принципів роботи СКД. Визначено основні елементи системи та типові несправності. Проаналізовано існуюче діагностичне обладнання та їх можливості. Запропоновано більш ефективний поетапний алгоритм діагностування СКД для забезпечення надійності, безпеки та екологічних вимог сучасних автомобілів.
Keywords: ДВЗ; ЕБУ; автомобіль; діагностика; обладнання; актуатори; датчики