Порівняльна оцінка якості чистих охолоджувальних рідин легкових автомобілів - Уварова, Ганна Ігорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єкт дослідження – якість чистих охолоджувальних рідин представлених на ринку експлуатаційних матеріалів України для використання у системах охолодження автомобільних ДВЗ. Мета роботи – контроль якості чистих охолоджувальних рідин шляхом визначення показників згідно ДСТУ ГОСТ 28084-89. Метод дослідження – лабораторні й теоретичні дослідження із застосуванням апробованих методик, установлених відповідними ДСТУ. В дипломній роботі розроблені питання перевірки якості чистих охолоджувальних рідин представлених на ринку експлуатаційних матеріалів України для використання у системах охолодження автомобільних ДВЗ. Проведено аналіз готових охолоджувальних рідин, методів перевірки їх якості, аналіз ДСТУ і ТУ на ці рідини. Однією з проблем, на сьогоднішній день, є велика кількість антифризів представлених на ринку України, що виготовляються згідно власних ТУ, а їх якість не завжди відповідає вимогам діючого Держстандарту, що в подальшому може нанести шкоду двигунам автомобілів і призвести до скорочення ресурсу агрегатів, їх надійності та довговічності.
Keywords: охолоджувальна рідина; антифриз; система охолодження; ДСТУ ГОСТ 28084-89; показники якості; електропровідність