Електродинамічне гальмування гібридного транспортного засобу на дорогах з низьким коефіцієнтом зчеплення - Сітовський, О. П.; Дембіцький, В. М.; Ситовский, О.Ф.; Дембицкий, В. М.; Sitovskiy, О.; Dembitskyj, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Проведено теоретичні дослідження процесів електродинамічного гальмування ав- томобіля з гібридною силовою установкою на дорогах з низьким коефіцієнтом зчеплення, дове- дено імовірність виникнення блокування коліс, і відповідно юзу автомобіля, під час електроди- намічного гальмування, проведено дослідження та побудовано графіки залежності гальмівної сили та сили зчеплення коліс з дорогою від швидкості при різних коефіцієнтах зчеплення для макету гібридного транспортного засобу з гібридною силовою установкою.
Электродинамическое торможение гибридного транспортного средства на дорогах с низким коэффициентом сцепления
Electrical and dynamic braking of the hybrid vehicle on the roads with low coupling coefficient
Keywords: електродинамічне гальмування; гальмівна сила; коефіцієнт зчеплення; блокування коліс; электродинамическое торможение; тормозная сила; коэффициент сцепления; блокировка колёс; electrical and dynamic braking; braking power; coupling coefficient; wheels blocking; 629.017