Удосконалення технологічного процесу доставки товарів народного споживання ФОП Твердий І.С. у міжнародному сполученні - Твердий, Іван Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження - технологічний процес доставки товарів народного споживання у міжнародному сполученні. Предмет дослідження - вплив параметрів роботи рухомого складу на показники ефективності доставки товарів народного споживання у міжнародному сполученні. Мета дослідження - підвищення ефективності доставки товарів народного споживання ФОП Твердий І.С. у міжнародному сполученні. Метод дослідження – аналітичний. Ефективність роботи на запропонованих маршрутах забезпечується високим рівнем коефіцієнта використання пробігу (від 0,8 до 0,824) та коефіцієнта використання місткості автомобілів. Для скорочення часу простою автомобіля під розвантаженням розраховані раціональні параметри виконання НРР з використанням вилкового електронавантажувача. За розрахунками встановлено, що тривалість циклу навантаження складає 2,33 хв., що на 28 % менше ніж при існуючому варіанті. Це дозволить скоротити час простою автомобіля в пункті розвантаження на 34 % з урахуванням ліквідації непродуктивних простоїв. Запропоновані технологічні рішення, що спрямовані на зниження часу розвантажувальних робіт при організації технологічного процесу доставки вантажів, дозволяють скоротити витрати на 387 тис. грн. за рік. При цьому загальний час роботи автомобілів в наряді скоротитися на 0,51 тис. год. Кількість автомобілів для реалізації виробничої програми складає 9 од., загальний річний пробіг - 1345,3 тис. км., а пробіг з вантажем - 1089,2 тис. км. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані при організації технологічного процесу доставки вантажів ФОП Твердий І.С. у міжнародному сполученні.
Keywords: вантажні перевезення; маршрут; навантажувально-розвантажувальний механізм; доставка; вантаж