Застосування інформаційних технологій для вивчення роботи дизельного двигуна, оснащеного паливоподачею системи Common Rail - Власов, Антон Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: мультимедійна учбова система, що призначена для проведення комплексу практичних і лабораторних робіт по вивченню паливоподачі дизельного двигуна системи Common Rail, принципів її функціонування з використанням моделювання і графічної візуалізації процесів її роботи. Об’єкт роботи: процеси управління паливоподачею сучасних дизельних двигунів. Предмет роботи: розробка локального блоку управління мнемосхемою візуалізації роботи паливоподачі типу Common Rail, що є складовою частиною мультимедійної учбової системи. Актуальність. Конструктивно мультимедійна учбова система виконана так що вона має різні комплектації для створення ефективного учбового середовища, яке має розширені технічні засоби навчання, стосовно роботи дизельного двигуна, що базуються на новітніх методах і дидактичних знаннях, з використанням сучасних технічних можливостей комп’ютерних і мультимедійних технологій. Це дозволяє замінити натурні елементи дизельного двигуна на їх віртуальні кольорові аналоги, моделі яких відображуються на мнемосхемі візуалізації роботи. Мультимедійна учбова система призначена, також, щоб супроводжувати лекційний матеріал як візуальне доповнення, яке оформлено у вигляді мультимедійних слайдів і відеофільмів, які можуть транслюватися на кіноекрани або великі дисплейні монітори. Розроблено схему електричну принципову пристрою управління і перелік елементів до неї. У дипломній роботі розглянуті питання охорони праці і економічної доцільності запропонованих рішень.
Keywords: візуалізація даних; мультимедійна учбова система; ноутбук; мнемосхема; відеофільм; слайди; монітор