Визначення закономірностей у годинних коливаннях транспортних потоків у місті Херсон - Товстокорий, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Зростання парку транспортних засобів у містах породжує низку транспортних, соціальних та екологічних проблем. Їх якісне вирішення можливе при наявності фактичної нформації про міські транспортні потоки, зокрема про їх інтенсивність, найбільш якісні дані про яку можна отримати в ході натурних обстежень. Дана кваліфікаційна робота присвячена питанням організації обстеження транспортних потоків у м. Херсон з метою виявлення закономірностей у годинних коливаннях інтенсивності руху у місті протягом доби. Для цього у роботі були оброблені результати відеообстеження трафіку на шести ділянках міських магістральних вулиць. За результатами обробки даних було встановлено, що ранковий пік у русі транспорту у місті спостерігається з 8:00 до 9:00, а вечірній пік є більш розосередженим у часі і триває з 15:00 до 18:00. Встановлені закономірностьі погодинного розподілу обсягу руху транспорту дають змогу застосувати модель прогнозування інтенсивності руху в будь-яку годину доби на основі даних, зафіксованих лише за одну годину спостережень.
Keywords: годинна нерівномірність; дорожній рух; інтенсивність; склад потоку; транспортний потік