Вдосконалення вібраційного катка ДУ-71 з метою поліпшення технічних параметрів - Міклашевич, Артур Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є самохідний вібраційний каток ДУ-71. Мета роботи – удосконалення конструкції вібраційного катка ДУ-71 з метою поліпшення його технічних параметрів, підвищення ефективності ущільнення ґрунтів і дорожніх покриттів, зниження енергоємності процесів і покращення експлуатаційних характеристик машини. Метод дослідження – аналітично-графічний, розрахунково-експериментальний, з використанням комп’ютерного моделювання. Відмінністю дослідження є те, що для досягнення поставленої мети обґрунтовано доцільність заміни стандартного гідромотора SMF-23 і редуктора вібровальця на високомоментний гідромотор типу SAI-L5. Це дозволило спростити привід, зменшити металоємність, підвищити надійність та ефективність передачі крутного моменту, покращити тягові характеристики і підвищити ефективність ущільнення дорожніх покриттів. У роботі розроблено розрахункові схеми привода гідросистеми, визначено параметри вібрації, кінематичні й тягові характеристики катка, а також перевірено міцність основних елементів конструкції – рами, боковин, підшипників і вібровальця. Проведено розрахунок віброізоляції кабіни оператора, що забезпечує зниження рівня вібрацій до допустимих норм, а також проаналізовано умови праці й розроблено заходи з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. Робота виконана в повному обсязі, усі розділи розкриті відповідно до завдання, а результати мають як наукову, так і практичну цінність.
Keywords: вдосконалення; вібраційний каток; гідропривід; вібровалець; гідромотор; економічна ефективність