Застосування ГІС-технологій у створенні проекту землеустрою щодо управління земельними ресурсами на прикладі с. Кочержинці Черкаської області - Куліш, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – землі в межах села Кочержинці Черкаської області. Предмет дослідження – методи та технології застосування ГІС при розробленні проєкту землеустрою щодо управління земельними ресурсами в межах населеного пункту. Мета роботи – дослідження можливостей застосування ГІС-технологій та розробка проєкту землеустрою щодо управління земельними ресурсами на території села Кочержинці Черкаської області з використанням сучасних просторових даних та програмних засобів ГІС. Методи дослідження – аналіз і узагальнення нормативно-правових та наукових джерел у сфері землеустрою і управління земельними ресурсами, геоінформаційний аналіз просторових даних. У результаті виконання кваліфікаційної роботи: проаналізовано нормативно-правове забезпечення у сфері управління земельними ресурсами та землеустрою з урахуванням застосування засобів ГІС; досліджено сучасний стан та можливості використання ГІС-технологій і програмного забезпечення для вирішення завдань землеустрою; наведено характеристику території села Кочержинці Черкаської області та проаналізовано стан використання земельних ресурсів; виконано аналіз топографо-геодезичної вивченості території; сформовано просторову базу даних у ГІС-середовищі з використанням картографічних, кадастрових та ортофотопланових матеріалів; розроблено схему сучасного використання земель та елементи проєкту землеустрою щодо управління земельними ресурсами із застосуванням ГІС-технологій.
Keywords: управління земельними ресурсами; землеустрій; геоінформаційні системи; просторові дані; ортофотоплан; цифрова модель місцевості