Адаптація персоналу підприємства в умовах воєнного стану - Зінченко, Марія Михайлівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Удосконалено сутність терміну «адаптація персоналу підприємства», відмінність якого від існуючих полягає у його системності, двосторонності та стратегічному підході; а адаптація розглядається як єдиний, поетапний процес, що охоплює всі ключові площини (професійну, соціальну, організаційну, ціннісну, емоційну) та підкреслює взаємне пристосування працівника до організації і організації до особистісних, ціннісних та професійних особливостей співробітника. На основі узагальнення наведених визначень із різних джерел, адаптацію персоналу доцільно тлумачити як комплексний, поетапний процес взаємного пристосування працівника та підприємства, який включає інтеграцію нового співробітника до корпоративного середовища, засвоєння ним професійних, соціальнопсихологічних, організаційних норм та набуття необхідних знань і навичок з метою досягнення продуктивності, лояльності та ціннісної відповідності вимогам компанії. Практична значущість роботи полягає у формуванні дієвих рекомендацій для підприємств різних галузей, які змушені адаптувати кадрову політику до умов нестабільності та невизначеності, зберігаючи при цьому функціональність і стійкість до зовнішніх викликів.
Keywords: персонал; управління персоналом; адаптація персоналу; воєнний стан; програма адаптації персоналу