Вплив виробничих похибок на стабільність технологічного процесу механічної обробки деталей - Гладкий, М. І.; Гридасов, Я. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Поняття стабільність технологічного процесу охоплює низку властивостей. В їх числі потрібно назвати стабільність точності, стабільність продуктивності, стабільність витрати матеріалів і енергії, стабільність виходу придатної продукції, стабільність різних показників якості продукції [1]. Стабільністю точності технологічного процесу називається властивість процесу зберігати без додаткових регулювань задану точність за час обробки партії деталей з однією настройкою верстату. Розрізняють технологічну і статистичну стабільність технологічного процесу. Технологічна стабільність процесу характеризується розташуванням параметрів всіх оброблених деталей партії в межах поля допуску [2]. Точність технологічного процесу являється найскладнішою його властивістю, на яку впливає багато чинників. Вплив на точність обробки: деталей на токарних верстатах надає їх точність і жорсткість технологічного оснащення, методи наладки верстатів і знос ріжучого інструменту [3].