Класифікація логістичних стратегій підприємства - Водолажська, Т. О.; Vodolazhska, T. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті здійснено наукову розвідку найновішої наукової та практич¬ної літератури, що включає напрацювання і досягнення сучасних вчених у галузі страте¬гічного управління логістичною діяльністю підприємств, зокрема публікацій з розробки ло¬гістичної стратегії. Встановлено, що нині цей напрямок проходить первинний етап свого розвитку, водночас є одним із провідних та найбільш затребуваних. Цей факт певною мі¬рою спричиняє та пояснює існування проблемних питань вироблення логістичних страте¬гій, що виступають предметом обговорень та дискусій наукових діячів, зокрема стосовно їх класифікації, тому зумовлюють необхідність подальших ретельних опрацювань. Основна мета статті - удосконалити класифікацію логістичних стратегій шляхом виявлення, обґрунтування та впорядкування їх ознак та видів. Розгорнутий аналіз наукових робіт, присвячених розробці логістичної стратегії підприємства, дозволив констатувати факт їх існування та застосування поодинці, тоб-то спостерігається відсутність певної системності, впорядкованості та взаємозалеж-ності між окремими видами логістичних стратегій. Водночас у більшості праць авторами не деталізується ознака їх класифікації, що зумовлює відсутність ієрархічного уявлення (виділення першорядних та другорядних таких класифікаційних ознак). У дослідженні доведено, що логістичну стратегію слід розглядати як поглиблення бізнес-стратегії підприємства. На підставі дефініції терміна «логістична стратегія» та виявлених відповідних її істотних ознак здійснено групування логістичних стратегій на двох рівнях: перший рівень передбачає виділення загальних логістичних стратегій відповідно до типу бізнес-стратегії підприємства (стратегія мінімізації загальних логістичних витрат; поліпшення якості логістичного сервісу; інноваційна логістична стратегія); другий рівень окреслює підтипи логістичних стратегій першого рівня згідно із відповідними напрямками і програмами дій. Пропонована класифікація логістичних стратегій підприємства є базисом для мо-делювання їх видів залежно від цілей, умов та можливостей кожного окремого підприєм-ства, а також є підставою для подальших наукових досліджень та розробок у цій галузі.
Classification of enterprise logistics strategies
Keywords: стратегія; логістична діяльність; логістика; логістична стратегія; ознаки класифікації логістичних стратегій; strategy; logistics activities; logistics; logistics strategy; signs of classification of logistics strategies; 338.45; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2022.39.103