Розвиток парадигми бухгалтерського обліку в сучасній економічній системі - Головай, Н. М.; Гордополова, Н. В.; Гордополов, В. Ю.; Golovai, Nadiya; Gordopolova, Nataliia; Gordopolov, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті окреслено основні підходи до визначення ролі і місця бухгалтерського обліку в сучасний системі управління. На сьогоднішній день, визначення бухгалтерського обліку, виокремлення його основних видів та окреслення ролі у системі управління бізнес-процесами залишається найбільш дискусійним питанням. Дослідження поглядів вчених щодо видів і предмету бухгалтерського обліку, показало, що більшість дослідників з визначеної проблематики дотримуються традиційного підходу, відповідно до якого, бухгалтерський облік є підвидом господарського обліку, яку традиційно формували три його види – оперативний, бухгалтерський, статистичний. Водночас, такий поділ господарського обліку обумовлений стереотипом, який виник у радянській обліковій практиці у 30-х рр. ХХ ст. У статті розкрито роль системи бухгалтерського обліку в інформаційній системі управління підприємством, окреслено пріоритетні напрямки подальшого розвитку системи обліку в сучасних умовах господарювання. Метою дослідження є аналіз проблемних аспектів розвитку системи бухгалтерського обліку в сучасній економічній системі. Завданням є проведення співвідношення та виявлення взаємозв’язку між підсистемами обліку під час формування інформації для потреб управління. В результаті проведеного дослідження обґрунтовано необхідність зміни процесу формування облікової інформації з акцентуванням уваги на інтеграцію системи бухгалтерського обліку з вимогами управління. Визначено, що на сучасному етапі актуальним залишається питання щодо оптимальної взаємодії підсистем бухгалтерського обліку. Отриманий результат буде корисним для застосування вітчизняними суб’єктами господарювання усіх організаційно-правових форм і галузей діяльності. Результат дослідження має теоретичну і практичну цінність в частині виділення підсистем бухгалтерського обліку та виявлення взаємозв’язків між ними під час формування інформаційного продукту для потреб менеджменту. Сучасний розвиток соціально-економічних відносин вимагає адекватних змін у бухгалтерському обліку. Бухгалтерський облік в системі управління підприємством відіграє одну з ключових функцій, а тому потребує удосконалення та подальшого розвитку сутності економічної категорії «бухгалтерський облік», його видів, предмета та методу, які відповідатимуть сучасним вимогам часу.
The development of the accounting paradigm in the modern economic system
Keywords: система бухгалтерського обліку; фінансовий облік; управлінський облік; стратегічний облік; system of accounting; financial accounting; management accounting; strategic accounting; 657.12