Математичне моделювання руху багатоланкових автопоїздів, що мають перекос мостів та ексцентриситет центрів мас ланок - Поляков, В. М.; Тімков, О. М.; Приходченко, Д. Ю.; Гаращенко, В. Г.; Тимков, А. Н.; Poljakov, V.; Timkov, A.; Prihodchenko, D.; Garashenko, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2011)
Розроблено універсальну плоску математичну модель руху багатоланкового автопоїзда, що має перекос мостів та ексцентриситет центру мас кожної ланки. Диференціальні рівняння руху складені на основі загальних теорем механіки: про зміну головного вектора і головного моменту кількості руху.
Математическое моделирование движения многозвенных автопоездов, которые имеют перекос мостов и эксцентриситет центров масс звеньев
Mathematical modeling of multi-truck with buckle bridges and center of mass eccentricity links
Keywords: автопоїзд; перекос мостів; ексцентриситет; математична модель; конструктивні фактори; експлуатаційні фактори; автопоезд; перекос мостов; эксцентриситет; математическая модель; конструктивные факторы; эксплуатационные факторы; multi-truck; buckle bridges; eccentricity; mathematical model; design factors; operational factors; 629.114.3