Розробка системи регулювання рівня підлоги автобусів - Дьомін, Станіслав Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи – підвищення безпеки та комфорту експлуатації автобусів за рахунок регулювання рівня підлоги автобусів при посадці та висадці пасажирів. Об'єкт роботи – процеси, що відбуваються в системі пневматичної підвіски автобусів при регулюванні рівня підлоги. Предмет роботи – система регулювання рівня підлоги. Актуальність роботи присвячена питанням підвищення безпеки експлуатації автобусів і вантажних транспортних засобів, а також поліпшення комфорту при посадці та висадці пасажирів і при завантаженні та розвантаженні вантажу. У зв'язку з незадовільним станом доріг, а також тим, що при організації зупинок не завжди витримуються встановлені норми ДБН і ГБН, а інколи зупинки відбуваються взагалі в непризначеному для цього місці, при посадці, висадці пасажирів висота до найнижчої сходинки може сягати понад 400 мм. Що призводить до ускладнень та дискомфорту при посадці дітей, людей похилого віку і людей з фізичними вадами. Розробка системи регулювання рівня підлоги має забезпечити комфорт та безпеку експлуатації автобусів при посадці та висадці пасажирів. В роботі розглянуто існуючі системи підвіски різних виробників, їх конструкції та особливості функціонування. Розглянуто існуючі системи курування пневматичною підвіскою, визначено їх переваги та недоліки, встановлено основні вимоги до системи регулювання рівня підлоги автобуса. Запропонована структурна схема системи регулювання рівня підлоги автобуса, проведено і обґрунтовано вибір її елементів та алгоритм функціонування системи. Результати роботи можуть бути використані при розробці систем керування підвіскою.
Keywords: пневматична підвіска; регулятор рівня підлоги; пневмоподушка; датчик рівня підлоги; датчик тиску повітря; блок керування