Роль масштабного фактора у формуванні властивостей виробу під впливом модифікування поверхні - Дощечкіна, І. В.; Doschechkina, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Здійснено субмікроструктурування низькоенергетичним іонним бомбардуванням поверхневого шару й вивчено його вплив на деформаційну поведінку виробів у процесі розтягування. Установлено, що наявність тонкого модифікованого шару (за умови незмінної серцевини) істотно змінює властивості виробу в процесі силового впливу. Визначальна роль належить внеску поверхневого шару (масштабному фактору) – відношенню площі моди-фікованого шару до об’єму виробу: якщо воно менше за одиницю більшою мірою реалізується ефект зміцнення за умови збереження пластичності, а якщо більше за одиницю, виявляється значний ефект пластифікації в разі збереження (або навіть деякого збільшення) зміцнення.
The role of scale factor in the formation of product properties under the action of surface modification
Keywords: низьковуглецева сталь; стан поверхні; іонне бомбардування; модифікована поверхня; субмікро- й наноструктурування; випробування на розтяг; міцність; пластичність; внесок поверхневого шару; зміцнення; пластифікація; low carbon steel; surface condition; of ion bombardment; surface modification; submicro-nanostructuring; tensile tests; strength; ductility; the contribution of the surface layer; hardening; plasticization; 669.141.24; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.94.0.97