Особливості розміщення зарядної інфраструктури та стратегії заряджання електробусів - Шепуров, К. О.; Shepurov, Kiril (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто основні технології заряджання електробусів: дротове, бездротове, супершвидке, пантографне заряджання, метод заміни батарей і заряджання під час руху. Проаналізовано їх переваги, недоліки, економічну доцільність впровадження та приклади реалізації в різних країнах світу. Окрему увагу приділено впливу вибору технології на експлуа-таційні витрати та ефективність роботи громадського транспорту. Визначено, що жоден із методів не є універсальним, а оптимальне рішення залежить від інфраструктурних особливостей, фінансових можливостей та специфіки транспортної системи конкретного міста чи регіону. Запропоновано подальші дослідження для визначення найвигіднішої стратегії заряджання електробусів.
Features of Charging Infrastructure Placement and Electric Bus Charging Strategies
Keywords: зарядна інфраструктура; електробуси; дротове заряджання; бездротове заряджання; супершвидке заряджання; charging infrastructure; electric buses; plug-in charging; wireless charging; ultrafast charging; 621.331.6; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.167