Удосконалення методів діагностування систем живлення дизельних автомобілів - Зубков, Назар Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – процеси, що відбуваються в системі впорскування дизельних двигунів. Мета роботи – удосконалення методів та засобів діагностування дизельних систем упорскування. Метод дослідження – аналітичні та експериментальні. У роботі проаналізовано системи електронного керування роботою дизеля (ЕDC – Electronic Diesel Control), які підрозділяється на три системні блоки: «датчики та пристрої, що задають», «блок управління» і «виконавчі механізми». Проведено теоретичні дослідження методів та засобів електронної діагностики систем управління роботою дизеля. Розглянуто алгоритми контролю, за допомогою яких тестують вхідні та вихідні сигнали під час штатної роботи двигуна. Крім того, вся система перевіряється на помилки та несправності, при цьому розпізнані помилки фіксуються у пам'яті блоку управління. При діагностиці автомобіля на станції технічного обслуговування ці відомості зчитуються через послідовний інтерфейс і допомагають швидко розпізнати несправність та зробити ремонт.
Keywords: автомобіль; дизель; діагностика; електронні системи управління роботою дизеля; система Соmmоn Rail