Реалізації двохстадійного згоряння палива в вітчизняних дизелях розмірності 8,8/8,2 шляхом модернізації паливної системи - Москаленко, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - Робочий процес дизеля розмірності Ч8,8/8,2 в якому реалізовано двостадійне згоряння. Вплив паливоподачі на нього. Мета дослідження - Метою даної роботи є оцінка ефективності застосування двоступеневого впорскування палива для отримання двостадійного згоряння в циліндрі дизеля для двигуна типу Ч8,8/8,2. Методи дослідження: Математичне моделювання процесу згоряння та процесів що відбуваються в паливній апаратурі дизеля. Предмет дослідження: Параметри що визначають процес згоряння дизеля. Характеристики паливоподачі дизелів параметричного ряду, що визначають еколого-економічні показники двигунів. У роботі запропоновано оригінальну схему механічної паливної апаратури, яка дозволяє реалізувати двостадійне згоряння палива в дизелі. Перед цим було виконано аналіз сучасних схем паливної апаратури дизелів, що дозволило визначити основні напрямки для модернізації вітчизняних високообертових дизелів розмірності 8,8/8,2. В роботі запропоновано методику розрахунку паливоподачі та згоряння, а також проведені відповідні розрахунки із застосуванням сучасних інструментів. Запропоноване рішення дозволяє отримати конкурентоспроможні економічні та екологічні показники в вітчизняних двигунах.
Keywords: двостадійне згоряння; паливна система; розмірність дизелів; високообертовий дизель; паливоподача; потужністний ряд; розрахункова схема; паливний насос високого тиску