Проблеми управління рентабельністю підприємств в сучасних умовах - Пєнська, І. О.; Дроботенко, А. О.; Pyenska, Iryna; Drobotenko, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Предметом статті виступає сукупність теоретичних аспектів управління рентабельністю в сучасних умовах і виявлення проблем, з якими стикаються підприємства України. Метою є аналіз сучасного рівня рентабельності і збитковості підприємств в період з 2010 по 2016 рік та з’ясування загальних факторів впливу на це. При дослідженні даної теми були застосовані теоретичні методи наукового дослідження, такі як, аналіз, синтез, систематизація, зіставлення, та інші, що дозволило узагальнити та систематизувати погляди вчених на проблему дослідження. У статті розглянуто ключові фактори підвищення рентабельності та виявлено, що найбільший вплив має розмір отримуваного підприємством прибутку, тому було досліджено методи підвищення останнього. Аналіз діяльності підприємств показав, що попри підвищення середньої рентабельності в останні роки, частка збиткових підприємств все ще займає значну вагу в загальній кількості підприємств України. Це призводить до значного зниження бази оподаткування податком на прибуток, не дозволяє повноцінно втілювати науково-технічний прогрес, підвищувати якість продукції, стимулювати виробничу діяльність та працівників підприємств. Зрештою, наявність значної кількості збиткових підприємств в усіх галузях свідчить про недостатній розвиток ринкових відносин в Україні. Вітчизняні підприємства можуть втілювати результати дослідження для підвищення рівня рентабельності та покращення їх конкурентоспроможності.
Issues of enterprise profitability management in modern conditions
Keywords: підприємство; прибуток; рентабельність; збитковість; управління рентабельністю; enterprise; profit; profitability; losses; profitability management; 658.155