Підвищення довговічності шліцевих з'єднань сільськогосподарської техніки - Фоменко, Микита Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження: вплив кисневих включень модифікуючої домішки на трибологічні властивості відновлюючого покриття. Мета досліджень: підвищення експлуатаційних властивостей прецензійних поверхонь шліцевих валів. Методи дослідження. Оцінку структуроутворення проводили металографічною оптичною, мікроскоелектронною і теоретичним описом оптико-математичним методом. Шліцеві з’єднання сільськогосподарської техніки експлуатуються в умовах запилення та значного навантаження і тому значення високих експлуатаційних показників посилює той факт, що використання мастильних матеріалів, або не доцільне (велика кількість в пилу абразиву), або технічно не можливе. З метою нанесення відновлюючого шару металу, з урахуванням вище приведених умов експлуатації, нами запропоновано технологію з використанням модифікуючої домішки до складу якої входять кисневі включення. Досліджено, вплив кисневих включень модифікуючої домішки на структуру та експлуатаційні властивості дисперснознозміцненого покриття.
Keywords: структуроутворення; прецезійні пари; кисневі включення; детонаційна шихта; магнітна складова; оксиди металів; модифікування; електродугове наплавлення