Облік розрахунків з покупцями на підприємстві - Сергієнко, Данило Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предметом дослідження виступає сучасна система обліку розрахунків з покупцями. Об’єктом дослідження виступає процес обліку розрахунків з покупцями в Товаристві з обмеженою відповідальністю «ЛЕК–7». Методи дослідження – порівняльний, статистичний, розрахунково-аналітичний, ідентифікаційний, описовий, моделювання, синтетичний та аналітичний аналіз тощо. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, матеріали Держкомстату України, а також дані підприємства. Актуальність теми полягає в тому, що в ринкових умовах господарювання існує об’єктивна потреба в оновленні теоретико-методологічних засад бухгалтерського обліку та максимального наближення до міжнародних стандартів, особливо в сфері оптової та роздрібної торгівлі, де чіткий облік розрахунків з покупцями є необхідним елементом ефективного управління. Постійно зростаючі потреби ефективного управління розрахунками з покупцями вимагають відповідних змін в системі обліку, формах, видах розрахунків, методах управління та впливу на дебіторську заборгованість. Одержані результати та шляхи покращення обліку та аудиту розрахунків з покупцями можуть бути використані підприємством для вдосконалення організації обліку на підприємстві.
Keywords: розрахунки з покупцями; первинні документи; синтетичний облік; аналітичний облік; інвентаризація; аудит