Дослідження методів оцінки стаціонарності вихідних сигналів вимірювального каналу мостових споруд - Удовіченко, Валерій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єктом роботи є вихідні сигнали вимірювального каналу мостових споруд. Мета роботи – дослідити методи оцінки стаціонарності вихідних сигналів вимірювального каналу мостових споруд і створити алгоритм оцінки стаціонарності процесу. На сьогоднішній день обробка і аналіз інформації, отриманої з різних лінійних і нелінійних систем, є одним з найважливіших аспектів вивчення поведінки систем при різних умовах, а також прогнозування її поведінки в майбутньому. Використання традиційних методів, може бути застосовано, як правило, для лінійних і стаціонарних сигналів і систем. Методи аналізу нелінійних, але стаціонарних і детермінованих систем, і лінійних, але нестаціонарних даних почали активно розвиватися тільки в останні десятиліття. Більшість природних процесів, реальних фізичних систем, як правило є нелінійними і нестаціонарними, тому для аналізу даних використовуються певні спрощення. Тому для правильного аналізу даних нам потрібно знати із стовідсотковою впевненістю чи є процес стаціонарним чи ні і застосовувати відповідні методи аналізу. Створення алгоритму оцінки стаціонарності та його використання буде корисним у будь якій сфері науки чи техніки для визначення стаціонарності чи нестаціонарності процесу.
Keywords: динамічні характеристики мостів; критерій Стьюдента; критерій Фішера; нестаціонарний процес; оцінка стаціонарності