Удосконалення процесу формування та використання крос-культурної моделі управління персоналом організації - Кудрявцева, О. В.; Близнюк, А. О.; Kudriavtseva, O.; Blyzniuk, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У роботі обґрунтовано необхідність формування крос-культурної моделі управління персоналом в умовах сучасних соціально-економічних відносин. На основі проведеного аналізу основних представлених у спеціальній літературі визначень в роботі уточнено зміст економічного поняття «крос-культурна модель управління персоналом організації». Характер крос-культурної моделі управління конкретною організацією безпосередньо залежить від особливостей домінантних для неї видів крос-культурних відмінностей у структурі персоналу. На базі цього в роботі надана класифікація видів крос-культурності за найбільш значущими соціально-демографічними та економічними ознаками. Однією зі значущих методичних проблем крос-культурного менеджменту загалом та обґрунтування раціональної крос-культурної моделі управління персоналом, зокрема, є кількісне оцінювання значущості крос-культурної диференціації кадровогоскладу організації. У зв'язку з цим в роботі пропонується комплексний індекс крос-культурної диференціації персоналу організації. Крім того, представлено основні групи показників, включені до складу пропонованого комплексного індексу крос-культурної диференціації персоналу організації, та охарактеризовано логіку включення окремих приватних індикаторів. Наприкінці продемонстровано взаємозв'язок типів крос-культурних відмінностей в організації і пропонованого індексу крос-культурної диференціації персоналу організації.
Improving the process of forming and using a cross-cultural model of personnel management in the organization
Keywords: крос-культурність; менеджмент; модель; управління персоналом; індекс крос-культурної диференціації; cross-culturalism; management; model; personnel management; index of cross-cultural differentiation; 331.5.024.5; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2024.43.114