Оцінювання трудового потенціалу підприємства в умовах воєнного стану - Фрайтаг, Роман Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Удосконалено визначення економічної категорії «трудовий потенціал підприємства» як динамічну, системну сукупність природних і набутих характеристик працівників (фізіологічних, професійних, інтелектуальних, психологічних і мотиваційних), що в умовах належного ресурсного забезпечення та соціального середовища забезпечують досягнення стратегічних цілей підприємства, мають здатність до розвитку, адаптації та продуктивної реалізації в процесі трудової діяльності. В протилежність існуючим, таке визначення є більш функціональним і практико-орієнтованим, що дозволяє використовувати його в прикладному аналізі кадрового потенціалу підприємств в умовах сучасних викликів, зокрема війни, мобілізації, трудової міграції тощо. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання запропонованих заходів на підприємстві для зменшення кадрових ризиків, підвищення ефективності використання трудового потенціалу та посилення конкурентоспроможності підприємства. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – розробка теоретико-методичних рекомендацій з формування стратегії розвитку підприємства.
Keywords: персонал; потенціал; використання потенціалу; трудовий потенціал; оцінка трудового потенціалу