Методика підвищення несної здатності залізобетонних мостових балок для відповідності сучасним транспортним навантаженням - Мінюкова, А. Д.; Minyukova, Anna Dmytrivna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті обґрунтовано методику підвищення несної здатності типових залізобетонних мостових балок для їх адаптації до вимог сучасних транспортних навантажень. Актуальність роботи зумовлена фізичним і моральним старінням наявного мостового фонду, значна частина якого була спроєктована під застарілі нормативні навантаження (Н-30, НК-80). Аналіз показав, що наявні конструкції наразі демонструють дефіцит міцності (до 20–25 %) щодо сучасних класів навантажень (АК-15, НК-100). Це створює загрозу безпеці руху й призводить до передчасного руйнування конструкцій. Для розв’язання проблеми використано розрахунковий аналіз напружено-деформованого стану типової балки, визначено кількісний дефіцит міцності й змодельовано процес підсилення із застосуванням зовнішньої попередньо напруженої арматури. Розроблена методика є послідовним алгоритмом інженерних дій, що передбачає визначення оптимальних параметрів армування й розрахункового зусилля попереднього напруження, необхідного для компенсації дефіциту міцності.
Increasing the Bearing Capacity of Reinforced Concrete Bridge Beams to Meet Modern Transport Loads
Keywords: довговічність; залізобетонна конструкція; підсилення; попереднє напруження; міст; моделювання; напружено-деформований стан; несна здатність; реконструкція; транс- портне навантаження; метод скінченних елементів (МСЕ); load-bearing capacity; external pre- stressed reinforcement; bridge beams; finite element method; crack resistance; transport loads; durability; strengthening; reconstruction; stress-strain state; 624.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.219