Підвищення ефективності організації перевезень пасажирів на маршруті № 204е «ст.м. Індустріальна – вул. Н. Ужвій» - Михайленко, Максим Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Підвищення ефективності організації перевезень пасажирів на маршруті № 204е обумовлено необхідністю забезпечення відповідного рівня якості транспортного обслуговування населення з урахуванням інтересів підприємства-перевізника. В результаті проведеного дослідження сформовано раціональну технологію перевезень пасажирів на маршруті, яка дозволяє підвищити ефективність перевезень пасажирів за рахунок сполучення раціональних параметрів технологічного процесу. Оцінка ефективності запропонованих рішень полягала у визначенні річного соціально-економічного ефекту від зменшення витрат часу на пересування пасажира по маршруту, який склав 506,4 грн. При встановлених раціональних технологічних параметрах визначено економічний ефект для підприємства-перевізника у вигляді зниження витрати перевізника на перевезення одного пасажира на 1,5 грн/пас. Рекомендації по впровадженню: результати досліджень можуть бути використані в роботі транспортних підприємств при плануванні та організації перевезень пасажирів на міських маршрутах. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: автобус; пасажиромісткість; критерій ефективності; витрати часу пасажиру; витрати перевізника; раціональна технологія; соціальний ефект