Вивчення особливостей будови поверхневого шару сталевих деталей, оброблених електро-алмазним ерозійним шліфуванням - Мачан, Ігор Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі об’єктом досліджень є зразки зі сталей 45, У7 та У12, що були термічно обробленні гартуванням та низьким відпуском та прошліфовані електроалмазним ерозійним шліфуванням (ЕЕАШ). Метою дипломної роботи є вивчення особливостей будови поверхневого шару сталевих деталей, оброблених електро-алмазним ерозійним шліфуванням. Практичне значення роботи: на основі отриманих в дослідженні результатів зробити висновки про вплив режимів ЕЕАШ на параметри поверхневого шару сталевих деталей: вплив на мікроструктуру, на мікротвердість, на шорсткість поверхні, в тому числі і на розмір ерозійної зони у поверхневому шарі. У процесі роботи проаналізовані літературні джерела за визначеною тематикою: висвітлені методи поверхневого зміцнення у тому числі і методи імпульсного поверхневого зміцнення, мета яких створення у поверхневому шарі деталей унікальної структури білого мартенситу «гарденіту». Для виконання поставленої мети був проведений металографічний макро- та мікроаналіз зразків вуглецевих сталей 45, У7, У12 після ЕЕАШ, виміряна мікротвердість поверхневих та приповерхневих шарів, зроблено рентгенівський фазовий аналіз, визначено вплив вмісту вуглецю в сталі на розмір ерозії. Зроблені висновки та практичні рекомендації по режимам ЕЕАШ.
Keywords: методи поверхневого зміцнення; електро-алмазне ерозійне шліфування; методи імпульсного зміцнення; сталь; структура; білий шар; поверхневий шар; мартенсит; аустеніт; гартування; відпуск; твердість