Розробка шляхів підвищення експлуатаційних властивостей цільнокатаних залізничних коліс - Орлова, Єлизавета Павлівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об’єкт дослідження – суцільнокатані залізничні колеса з колісних сталей. Предмет дослідження – експлуатаційні характеристики цільнокатаних залізничних коліс і методи їх підвищення. Мета роботи – визначення експлуатаційних характеристик цільнокатаних залізничних коліс та розробка методів їхнього підвищення. Методи дослідження – термообробка та легування хімічними елементами сталей, порівняння різних методів термічної обробки завдяки вертикальній та горизонтальній машині для гартування, нормалізації та відпуску. У роботі досліджувалися методи підвищення експлуатаційних характеристик залізничних коліс за допомогою термообробки та легування сталі допоміжними хімічними елементами. В результаті експериментальних досліджень термообробки на різних гартувальних машинах та обробки матеріалу в стані після гарту вдалося прийти до виявлення найкращого режиму термічної обробки, який би одночасно міг тримати структуру колеса достатньо твердою та пластичною.
Keywords: залізничні колеса; структурний склад; термообробка; методи зміцнення; дефекти виробу; гартувальна машина