Спосіб отримання активованого вугілля рослинного походження з властивостями сорбенту щодо іонів перехідних металів - Хоботова, Еліна Борисівна,; Даценко, Віта Василівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Спосіб отримання активованого вугілля рослинного походження з властивостями сорбенту щодо іонів перехідних металів включає подрібнення рослинної сировини, хімічну активацію розчином кислоти при співвідношенні mсорбент:mкислота=1:1,75, відмивання продукту малим об'ємом води від залишків кислоти, сушіння в печі, диспергування продукту. Рослинна сировина являє собою суміш 30-50% лушпиння соняшнику і 70-50 % соломи. Хімічну активацію здійснюють у дві стадії: спочатку водяною парою за температури 500 °C протягом 2 годин, потім - 8 М розчином нітратної кислоти HNO3 за температури 70 °C протягом 5 годин. Сушіння проводять у печі після стадії відмивання за температури 90-100 °C. Диспергування продукту проводять до розміру агрегатів частинок активованого вугілля 0,2-5 мм. Отримують активоване вугілля, що має поверхневі функціональні групи, сформовані за допомогою двостадійної хімічної активації, з високою сорбційною здатністю щодо ряду іонів перехідних металів при співвідношенні mсорбат:mсорбент = 0,2:2 мг/г