Управління підприємством в умовах кризи - Сосновський, Максим Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження є економічна криза на підприємстві як багатогранне явище, що впливає на різні аспекти діяльності підприємства. Метою роботи є комплексне дослідження економічної кризи на підприємстві з метою розробки методологічних та практичних рекомендацій для ефективного управління кризовими ситуаціями.Предметом дослідження є процеси та механізми розвитку економічної кризи на підприємстві, а також методи управління та подолання кризових ситуацій. У процесі дослідження були використані методи: узагальнення та групування; аналіз і синтез; системний і комплексний підходи; графічний метод та математико-економічні методи. У роботі досліджено теоретичні основи управління підприємством в умовах кризи, зокрема сутність та зміст економічної кризи на підприємстві, а також системний підхід до управління в кризових умовах. Проведено аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства, зокрема оцінено фінансову стійкість, ліквідність та потенційну загрозу банкрутства. Розроблено та впроваджено механізм санаційних заходів на підприємстві, включаючи роль стратегічного планування в цьому процесі. Отримані результати можуть бути використані для підвищення ефективності управління підприємствами, що стикаються з кризовими ситуаціями. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що розроблені методичні рекомендації та стратегії можуть бути безпосередньо застосовані підприємствами для запобігання та подолання економічних криз. Виявлені закономірності та ключові ознаки кризи дозволяють підприємствам своєчасно ідентифікувати початкові етапи кризи та вживати превентивних заходів.
Keywords: криза; кризові умови; банкрутство; санація; стратегічне планування