Теоретичні аспекти реструктуризації підприємства як економічної категорії - Кирчата, І. М.; Кирчатая, И. Н.; Kirchataya, І. N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета – визначення поняття реструктуризації підприємства, дослідження взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг). Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для дослідження категоріального апарату процесу реструктуризації, реорганізації, реформування підприємств; метод аналізу і синтезу – для виявлення взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг». Результати. У статі розглянуто процес реструктуризації як інструмент адаптації підприємства до змін в зовнішньому середовищі. Визначено, що процес реструктуризації має забезпечувати ефективну структуру та систему управління, а також задовільний рівень конкурентоспроможності підприємства в цілому. Реалізація програми 74 реструктуризації підприємства передбачає розробку та дотримання комплексу заходів на основі аналізу його поточного стану та наявного рівня конкурентного потенціалу. Будучи актуальним явищем реструктуризація залишається дискусійною категорією, а тому єдиного підходу до вирішення проблем реструктуризації підприємств наразі не існує, при цьому переважна більшість публікацій не має універсальної методології, системності, цілісності і несуперечності. Дослідженню проблематики реструктуризації господарських суб’єктів присвячено наукові роботи багатьох вітчизняних та зарубіжних науковців, проте й досі виникають суперечності щодо існування взаємозв’язку з суміжними категоріями (реорганізація, реформування, реінжиніринг), а виокремлення основних підходів в трактуванні категорії «реструктуризація» й наразі актуальне. Відсутність єдиного підходу до змісту і сутності реструктуризації в категоріальному апараті обумовило необхідність розділити всі ці поняття, при цьому спробувати водночас поєднати їх в єдиній системі. Подальшим етапом дослідження повинно стати дослідження механізмів і аналіз моделей реструктуризації підприємства, також розробка алгоритму реструктуризаційних перетворень. Наукова новизна. Обґрунтовано взаємозв'язок і взаємозумовленість в системі категорій «реформування», «реорганізація», «реструктуризація», що на відміну від існуючих, дозволяє удосконалювати процедуру адаптації підприємства до факторів зовнішнього середовища, шляхом розробки і реалізації стратегії комплексної реструктуризації, заснованої на ефективному використанні конкурентного потенціалу. Практична значущість полягає у тому, що отримала подальший розвиток система взаємозв’язку категорій «реформування - реструктуризація - реорганізація - реінжиніринг» з урахуванням наукових інтерпретацій, що дозволяє визначати їх роль та місце при виявленні впливу та взаємозалежності у відповідності до направленості господарчої діяльності підприємства.
Теоретические аспекты реструктуризации предприятий как экономической категории
Theoretical aspects of enterprises restructuring as an economic category
Keywords: реструктуризація; комплексна реструктуризація; принципи реструктуризації; конкурентоспроможність підприємства; конкурентний потенціал; реструктуризация; комплексная реструктуризация; принципы реструктуризации; конкурентоспособность предприятия; конкурентный потенциал; restructuring; comprehensive restructuring; principles of restructuring; enterprise competitiveness; competitive potential; 330. 341:658; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.64