Вдосконалення методики визначення основних параметрів бульдозера тягового класу 200 кН. - Костенко, Ірина Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гусенічний бульдозер з гідравлічною системою керування робочим обладнанням. Мета роботи – удосконалення алгоритму проектування бульдозерів за рахунок визначення емпіричних залежностей між основними характеристиками сучасних бульдозерів, які виготовляються серійно. Метод дослідження – графо-аналітичне дослідження, метод найменших квадратів. Виконано ознайомлення з гусенічними бульдозерами закордонного виробництва. Систематизовано основні характеристики бульдозерів. Отримано емпіричні залежності між основними параметрами бульдозерів, проведені тяговий розрахунок бульдозера, розрахунок приводу керування робочим обладнанням, визначені діючі зовнішні зусилля, виконан розрахунок на міцність робочого обладнання. Обчислено техніко-економічні показники спроектованого бульдозера. Розроблено заходи з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: бульдозер гусеничний; метод найменших квадратів; емпірична залежність; безпека; продуктивність