Підвищення енергоефективності транспортних енергоустановок використанням комбінацій традиційного та альтернативних палив - Цюман, Микола; Tsiuman, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті наведено результати досліджень використання різноманітних комбінацій традиційного та альтернативного палива, зокрема сумішей бензину та етанолу, а також додавання водню до суміші рідких палив та водневмісного газу до повітряного заряду. За результатами досліджень підтверджено можливість підвищення енергоефективності досліджуваної енергоустановки у окремому режимі роботи за окремими та груповим критеріями, зокрема, ефективним коефіцієнтом корисної дії, викидами забруднюючих речовин, вуглекислого газу та ступенем використання водню у створенні енергії.
Enhancing the energy efficiency of transport power units using combinations of traditional and alternative fuels
Keywords: транспортна енергоустановка; енергоефективність; . забруднюючі викиди; воднево-вуглецеве відношення; альтернативне паливо; transport power unit; energy efficiency; pollutant emissions; hydrogen-to-carbon ratio; alternative fuel; 621.43; 10.30977/VEIT.2025.27.0.11