Забезпечення стратегічної конкурентоспроможності підприємств на засадах бізнес-планування - Даниленко, Роман Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є процес забезпечення конкурентоспроможності підприємств, предметом – роль бізнес-планування у формуванні стратегічних переваг. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних і методологічних основ забезпечення стратегічної конкурентоспроможності підприємств на основі бізнес-планування, а також розробка практичних рекомендацій для їх впровадження. Предметом кваліфікаційної роботи є методи, підходи та інструменти бізнес-планування, які сприяють формуванню стратегічних конкурентних переваг підприємства та забезпечують його ефективний розвиток в умовах конкурентного ринкового середовища. У процесі дослідження використовувалися методи теоретичного аналізу для узагальнення наукових підходів та порівняльного аналізу для оцінки конкурентоспроможності підприємства. SWOT- і PEST-аналізи допомогли визначити внутрішні та зовнішні фактори впливу. Економіко-математичне моделювання застосовувалося для оцінки ефективності бізнес-плану, а метод прогнозування – для визначення результатів реалізації стратегій. Метод системного підходу забезпечив формування комплексних рекомендацій. Результатами дослідження є визначення ролі бізнес-планування у стратегічному управлінні підприємством, обґрунтування значення аналізу середовища для конкурентних переваг, розробка підходів до впровадження інновацій, моделей оцінки ефективності бізнес-плану та рекомендацій для стратегій розвитку.
Keywords: бізнес-планування; конкурентні переваги; аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища; моделі оцінки ефективності; стратегія; інноваційні підходи