Стратегічне управління підприємством шляхом диверсифікації діяльності - Кудлай, Валерій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі отримало подальший розвиток поняття «диверсифікація» завдяки методу морфологічного аналізу і синтезу. Відмінність від існуючих понять полягає у комплексному підході, що охоплює не лише процес і форми диверсифікації, а й її стратегічне значення та механізми реалізації: акцент зроблений на зменшенні залежності від циклічності бізнесу та ризиків, підкреслюється важливість впровадження інновацій та фінансових стратегій як ключових факторів успішної диверсифікації; удосконалено підхід до цифрової трансформації страхової компанії шляхом визначення етапів цифровізації, що дозволяє розглядати сукупність процесів від електронного документообігу до автоматизованого андеррайтингу на відміну від інших підходів. У результаті дослідження запропоновано організаційно-управлінську модель компанії; результати дослідження мають практичне значення для трансформації страхової компанії в умовах ресурсних обмежень.
Keywords: ефективна стратегія розвитку; диверсифікація; дивізіоналізація; управління ризиками; надійність страхових операцій