Екологічна оцінка діяльності автозаправних станцій - Шипа, Тетяна Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Промислова транспортна інфраструктура, до якої входять автозаправочні станції (далі – АЗС) в Україні в значній мірі використовують викопні (не відновлювальні) вуглецеві енергетичні ресурси, а також орієнтовані на ресурсоємні багатовідхідні та застарілі технології, які спричиняють забруднення навколишнього середовища та викиди у атмосферу парникових газів, у першу чергу, карбонвмісних сполук (СО2,СО,СН4 та ін.), що призводить до суттєвого забруднення біосфери та робить вклад до глобальних змін клімату. Відтак, постає завдання аналізу та виявлення шляхом оцінки впливу на довкілля шляхів зниження впливу та пошуку інженерно-технологічних шляхів вирішення цієї проблеми на шляху України до зміни стратегії переходу з високовуглецевої до низько- або безвуглецевої парадигми. Безперечно, це потребує не тільки значних капіталовкладень, інженерно-технологічних зусиль, але й відповідних системних управлінських рішень, які б унеможливлювали, або сприяли суттєвому зменшенню використаня, а також впливу викопного вуглецевого палива (нафта, газ, мазут, вугілля тощо), так і шкідливим викидам у довкілля продуктів їх згорання з метою отримання теплової та електричної енергії під час експлуатації транспортної інфраструктури, зокрема автозаправних станцій. Оці́нка впли́ву на довкі́лля ( далі – ОВД ) призначена для виявлення характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу будь-якого виду планованої господарської діяльності на стан довкілля і здоров'я населення. Вплив на довкілля – будь-які наслідки планованої діяльності для довкілля, в тому числі наслідки для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров'я, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, повітря, води, клімату, ландшафту, природних територій та об'єктів, історичних пам'яток та інших матеріальних об'єктів чи для сукупності цих факторів, а також наслідки для об'єктів культурної спадщини чи соціально-економічних умов, які є результатом зміни цих факторів [1]. Кваліфікаційна робота присвячена розв’язанню важливого науково-прикладного завдання підвищення ефективності характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу автозаправних станцій на стан довкілля за рахунок методів оцінки впливу на довкілля на об'єктах транспортної їінфраструктури, що передбачають підвищення раціональності використання АЗС. Враховуючи воєнну складову у нашій країні з обмеженням теплових та енергетичних потужностей, актуальність підвищеної експлуатації автозаправних станцій під час обмежень руху іншіх видів транспорту крім автомобільного, а також глобальні зміни клімату, тематика підвищення ефективності характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу автозаправних станцій ( АЗС) на стан довкілля за рахунок інноваційних методів оцінки впливу на довкілля на об'єктах транспортної їінфраструктури, що передбачають підвищення раціональності використання АЗС є актуальною. В роботі проведено аналіз нормативно-правового підґрунтя щодо існуючих напрямків оцінки впливу на довкілля, вплив АЗС на навколишне середовище в межах України, та визначення сучасного стану забруднення, які здійснювались за допомогою загальнонаукових, теоретичних методів досліджень. За допомогою емпіричних методів та спеціальних методів досліджень визначено основні критерії оцінки впливу на довкілля. Розробленні рекомендацій із загальних напрямів оцінки впливу на довкілля для АЗС, модернізації та впровадження зелених технологій функціонування АЗС.
Keywords: автозаправні станції (азс); негативний вплив; зелені технології функціонування азс; джерела викидів; забруднюючі речовини; оцінка впливу на довкілля .