Дослідження впливу пандемії коронавірусу COVID-19 на інтенсивність і безпеку руху - Коренєв, Віталій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на транспортних мережах країн. Мета роботи – дослідження впливу пандемії COVID-19 на зміну параметрів дорожнього руху і його безпеку. Предмет дослідження – параметри руху та його безпека на транспортних мережах країн в період пандемії Поширення пандемії грипу COVID-2019 є найбільш жахливою подією сучасності, внаслідок якої не тільки загинуло більше 5 млн. чоловік, але й відбулися суттєві зміни в усіх напрямах діяльності людства, в тому числі в транспортній галузі. Одночасність події у країнах світу дозволила відстежити зміну параметрів руху і показників безпеки в масштабах світу. У роботі виконаний аналіз розповсюдження пандемії коронавірусу COVID-19 та її вплив на функціонування транспортної системи, зібрані статистичні дані і виконаний аналіз змін затримок і інтенсивності руху, а також змін показників безпеки руху в країнах світу, проведений порівняльний аналіз показників безпеки руху в країнах в 2020 році з попередніми періодами. У 2020 році інтенсивність, завантаженість і аварійність на дорогах знизилися, але це не стане тенденцією після закінчення пандемії, якщо не будуть вжиті відповідні заходи. Тому на підставі отриманих результатів проведеного аналізу фахівцям різних галузей необхідно у найближчому часі намітити шляхи вдосконалення організації руху транспортних засобів.
Keywords: безпека дорожнього руху; аварійність; аналіз; індекс часу руху; індекс трафіку