Дослідження експлуатаційних властивостей автомобілів з автоматичними трансмісіями. - Соловйов, Максим Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Метою роботи є аналіз існуючих схем автоматичних коробок передач і оцінка експлуатаційних властивостей автомобілів з ними. Обєктом дослідження є робочі процеси роботи АКП сучасного автомобіля. Методи дослідження: аналіз, розрахунок і узагальнення отриманих результатів. Проведено аналіз існуючих конструктивні схеми АКП автомобілів. Розглянуто використання різних параметрів для коректування моментів перемикання АКП. Виявлені переваги і недоліки кожної з компоновочних схем АКП, зроблено порівняння з іншими коробками. Розглянута автоматизація процесів керування АКП, в якій приведена характеристика гідротрансформатору та рівняння руху автомобіля з АКП. Виконано розрахунок тягово-швидкісних характеристик автомобіля з АКП на прикладі Lexus GS 300. Приведена симптоматика несправностей та наведено основні перевірки при діагностуванні АКП.
Keywords: автоматична коробка передач; варіатор; техничне обслуговування; симптоматика несправностей; автомобіль; гідротрансформатор