Дослідження методів технічного обслуговування та режимів зарядки автомобільних акумуляторних батарей - Балим, Дмитро Федорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження. Процес виробництва та споживання електричного струму на автомобілі. Предмет дослідження. Параметри робочих та хімічних процесів щодо джерел енергопостачання на автомобілі та зарядки акумуляторних батарей. Методи дослідження. Імітаційне та фізичне моделювання, дослідження фізичних та хімічних процесів. В роботі проведено порівняльний аналіз різних типів автомобільних акумуляторних батарей, розглянуто пристрой свинцево-кислотного акумулятора. Проведено дослідження характеристики процесу заряду та розряду свинцево-кислотного акумулятора. Проведено математичне моделювання процесу заряду та розряду свинцево-кислотного акумулятора. Розроблена технологія технічного обслуговування та ремонт акумуляторів. Запропонована конструкція пристрою для зарядки акумуляторів, яке дозволяє змінювати режими заряджання акумуляторів. Виконано технологічній розрахунок та розроблено типове планування для акумуляторного відділення. Розроблено основні заході з техніки безпеки, які необхідно дотримуватися під час технічного обслуговування та ремонту акумуляторів. Виконано розрахунок економічного ефекту щодо втілення проектних рішень.
Keywords: АВТОМОБІЛЬ; АКУМУЛЯТОР; СТО; ДІАГНОСТИКА; УСТАТКУВАННЯ; ЗАРЯДНИЙ ПРИСТІЙ; НОРМУВАННЯ