Оплата та мотивація праці персоналу підприємства в умовах соціально-економічної турбулентності - Легур, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є процеси управління оплатою та мотивацією праці персоналу, які забезпечують підвищення ефективності використання трудових ресурсів, стабільність функціонування підприємства та досягнення стратегічних цілей в умовах соціально-економічної нестабільності. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є аналіз і вдосконалення системи оплати та мотивації праці персоналу підприємства для підвищення ефективності діяльності підприємства в умовах соціально-економічної нестабільності. Предметом кваліфікаційної роботи є система оплати та мотивації праці персоналу на підприємстві як інструмент управління трудовими ресурсами, спрямований на підвищення продуктивності праці, лояльності працівників і конкурентоспроможності підприємства. У процесі дослідження використовувалися методи аналізу та синтезу для систематизації інформації про систему оплати та мотивації праці, метод порівняння — для оцінки різних підходів до стимулювання персоналу, статистичний аналіз — для обробки даних про динаміку заробітної плати, продуктивності праці та рентабельності підприємства, а також графічний метод — для наочної візуалізації результатів дослідження та порівняння тенденцій розвитку. Результатами дослідження є розробка обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення системи оплати та мотивації персоналу, які включають впровадження KPI-моделі преміювання, грейдингової системи оцінки посад, розширення соціального пакета та використання нематеріальних стимулів (моральне заохочення, навчання, кар’єрний розвиток, покращення корпоративної культури).
Keywords: оплата праці; мотивація персоналу; ефективність підприємства; соціально-економічна турбулентність; стимулювання працівників; продуктивність праці