Модернізація мостового крана загального призначення вантажопідйомністю 40/8 т - Ступар, Вадим Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є модернізація мостового крана. Методи дослідження: аналіз, розрахунки та порівняння. У даній кваліфікаційній роботі розглядається реконструкція мостового крана загального призначення вантажопідйомністю 40/8 тонн у ливарний кран. Оскільки кран переводиться з категорії загального призначення до спеціальних ливарних кранів, передбачено встановлення додаткових гальм на головний і допоміжний підйом. Також пропонується монтаж електромагніту для збору металевого брухту та його завантаження у виплавну піч. Реконструкція сприятиме зниженню витрат на придбання нового ливарного крана. Додатково виконано розрахунок собівартості машино-години роботи крана. Окрему увагу приділено питанням охорони праці та забезпеченню безпеки при експлуатації крана в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: мостовий кран; мост; вантажопідйомність; гальмо механізм допоміжного підйому; механізми вантаж; охорона праці