Розробка технології виробництва асфальтобетонних сумішей на бітумах, модифікованих добавкою Licomont, на асфальтобетонному заводі в Харківській області - Данієлян, Іван (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Згідно із завданням, були досліджені в’яжучі різних марок, що використовуються в дорожній галузі України, а також проведено визначення їх технічних властивостей. Виконано дослідження властивостей в’яжучих, отриманих шляхом введення граничних вуглеводнів та структуруючих добавок у бітуми, що застосовуються в дорожній галузі України, відповідно до ДСТУ 4044-2019. Окрім стандартних показників в’яжучих, визначалися також показники адгезії та в’язкості при температурах, що перевищують температуру розм’якшеності. Це дозволило встановити порівняльні критичні температури нагріву в’яжучих без добавок і з добавками під час перемішування та ущільнення асфальтобетонних сумішей. Було проведено дослідження в’язкості бітуму, модифікованого енергозберігаючою добавкою «Licomont».
Keywords: бітум; парафін; Licomont; адгезія; когезія; в’язкість; температура перемішування; асфальтобетон