Корпоративна культура, як основний чинник сталого розвитку торговельного підприємства - Мирошниченко, Ю. В.; Myroshnychenko, Yu. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета: обґрунтування сутності корпоративної культури та розробка практичних рекомендацій по її формуванню на основі процесного підходу, як основного чинника сталого розвитку торгівельного підприємства. Відповідно до поставленої мети було визначено наступні завдання: проаналізувати підходи до трактування категорії «корпоративна культура», розробити модель бізнеспроцесу управління формуванням та розвитком корпоративної культури 76 торговельного підприємства. Методика дослідження: для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи порівняння, систематизації та узагальнення, абстрактно-логічного аналізу. Системний підхід для авторського визначення терміну стосовно торговельного підприємства. Процесний підхід - до формування корпоративної культури з використанням реінжинірингу. Результати: на основі аналізу наукових джерел встановлено сутність поняття «корпоративна культура». Виявлено основні підходи до визначення корпоративної культури та запропоновано авторське визначення даного терміну на основі процесного підходу стосовно торговельного підприємства. Розроблено модель бізнес-процесу управління формуванням і розвитком корпоративної культури торговельного підприємства та запропоновано напрями її вдосконалення шляхом проведення реінжинірингу. Наукова новизна: запропоновано модель бізнес-процесу формування корпоративної культури на підприємствах торгівлі та її розвитку шляхом проведення реінжинірингу, яка на відміну від існуючих враховують специфіку підприємств торговельних підприємств та сприятиме посиленню їх позицій на ринку в умовах нестабільності економічного становища в Україні. Практична значущість: практична значущість наукових результатів статті полягає в тому, що впровадження пропозицій розроблених за результатами дослідження, на торговельних підприємствах сприятиме підвищенню ефективності господарської діяльності в умовах нестабільності економічного становища в Україні.
Корпоративная культура как основной фактор устойчивого развития торгового предприятия
Сorporate culture as the main factor of sustainable development of a trade enterprise
Keywords: корпоративна культура; торговельне підприємство; процесний підхід; бізнес-процес; реінжиніринг; модель; корпоративная культура; торговое предприятие; процессный подход; бизнес-процесс; реинжиниринг; corporate culture; trade enterprise; process approach; business process; reengineering; model; 33.005.95/.96; 10.30977/PPB.2226-8820.2021.26.66