Оцінка та прогнозування ступеня забруднення повітря поблизу автомобільних доріг дрібнодисперсними твердими частками - Мирошниченко, Діана Романівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі проведено аналіз процесу формування твердих часток автотранспортного походження, їх впливу на здоров’я людей. При виконанні роботи було проведено натурне визначення інтенсивності руху транспортних засобів на ділянках вулиць, складу транспортних потоків. Також було проведено розрахункове визначення кількості твердих часток, що формується при спалюванні палива, істзношуванні гальмівних колодок, істиранні поверхні шин та дорожнього полотна. Показано, що кількість твердих часток, які формуються при русі транпсорного потоку залежить від інтенсивності руху, складу транспортного потоку, умов руху. Як пилозахисних азхівд можна використовувати зелені насадження у вигляді однорядної посадки чагарників або вертикальнго озеленення за допомогою дикого винограду.
Keywords: тверді частки; повітря; забруднення; автотранспорт; гальма; озеленення; дорожнє полотно; пилозахист