Модернізація баштового крану в/п 11,5 т. з підйомною стрілою - Симошенко, Дмитро Валентинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – баштовий кран вантажопідіймальністю 11,5 т з підйомною стрілою, що використовується для виконання вантажно-монтажних робіт у будівництві. Мета роботи – підвищення ефективності та надійності роботи баштового крана шляхом модернізації стрілового обладнання та обґрунтування прийнятих конструктивних рішень із застосуванням комп’ютерного моделювання. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, графічний, методи комп’ютерного моделювання. У кваліфікаційній роботі виконано аналіз конструкції та умов експлуатації баштових кранів з підйомною стрілою, розглянуто їх основні технічні характеристики та особливості роботи. Обґрунтовано необхідність модернізації стрілового обладнання з метою підвищення експлуатаційних показників крана. Виконано модернізацію стріли баштового крана та розглянуто її конструктивні особливості. Проведено комп’ютерне моделювання модернізованого баштового крана з використанням сучасних CAD-систем. Створено тривимірну модель крана, яка дозволила проаналізувати просторову компоновку конструкції, взаємне розташування основних елементів та роботу крана у різних робочих положеннях. За результатами комп’ютерного моделювання підтверджено доцільність прийнятих конструктивних рішень, відсутність взаємних перетинів елементів та можливість безпечної експлуатації крана. Отримана модель може бути використана для подальших інженерних досліджень, удосконалення конструкції та підготовки конструкторської документації.
Keywords: баштовий кран; підйомна стріла; модернізація; комп’ютерне моделювання; стрілове обладнання; просторова компоновка; надійність